Kontakt | O nama | Za poslodavce | Tražim posao

Врсте интервјуа

Врсте интервјуа

ЛИЧНИ РАЗГОВОР (ИНТЕРВЈУ)

 

Подразумева да имате довољне професионалне и образовне квалификације за понуђени посао. Послодавац жели да оцени како се „уклапате“ у постојећу структуру и амбијент фирме. Ваш основни циљ је да детаљно представите како ваше квалификације, искуства и способности могу користити фирми.

Једно од најтежих питања на интервјуу наступа у случају када немате релевантно радно искуство. Овакав проблем посебно је карактеристичан за младе особе. Препоручљиво је да уместо негативног одговора који би гласио „Немам никакво искуство“, повежете нека искуства из свог живота са генералним потребама радног места. Можете користити следеће фразе:

Током обављања стручне праксе у фирми... стекао сам знања из области...“

„Помажући пријатељу у фирми...  имао сам прилику да видим како се озбиљно послује“.

„Док сам тражила посао, имала сам прилике да обављам неке повремене послове ...  и при том сам научила да будем одговорна, тачна и прецизна у извршавању поверених задатака“.

 

РАЗГОВОР ПРЕД КОМИСИЈОМ

 

Представља уобичајену праксу у многим фирмама. У комисији се обично налазе особе које имају највећи утицај на кадровска питања и практично одлучују о вашем пријему у фирму. Важно је да останете сталожени иако ће питања бити постављана истовремено од неколико особа - унакрсно. Посматрајте само особу која вам поставља питања - није потребно да се обраћате целој групи. Свака особа има свој циљ током интервјуа. Неки ће бити задужени за оцењивање ваших професионалних способности, док ће други процењивати како се ви као личност уклапате у постојећи колектив. Будите спремни на испитивачку стратегију добар/лош, у којој главне улоге играју два испитивача који константно мењају улоге. Препоручљиво је да се према оба испитивача понашате једнако.

 

СТРЕС РАЗГОВОР

 

Служи за брзо одређивање профила кандидата. Испитивач може бити саркастичан, арогантан, може вас оставити да чекате. Током разговора испитивач ће покушати да вас избаци из такта и питањима и гестовима. Будите спремни на овакве поступке и не схватајте их лично. Смирено и без журбе одговарајте на постављена питања.

 

ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР

 

Обично служи за елиминацију прекобројних кандидата и сужавање круга за лични разговор. Позив је без најаве, обично под изговором провере података из радне биографије. Ваш задатак је да заинтересујете саговорника да би вас позвао на лични разговор. Да бисте у свако доба били спремни за разговор, држите увек близу телефона своју радну биографију.

 

ГРУПНИ РАЗГОВОР

 

Основни циљ му је откривање менаџерских односно лидерских способности кандидата. Најбољи кандидати се групно уводе у неформалну дискусију са једним или више испитивача. Ваш циљ је да покажете све своје потенцијале и издвојите се од конкуренције.

 

РАЗГОВОР УЗ РУЧАК

 

Код ове врсте разговора важе иста протоколарна правила као и за разговор у пословним просторијама.

ФОРД - одбацивање кандидата који соле јело пре него што су га пробали.

Podelite:

Интерпретација невербалне комуникације
  • 03.03.2022

Интерпретација невербалне комуникације

Током разговора саговорника гледајте у очи. Ваш израз лица не сме бити строг нити наглашене гестикулације - пожељан је благ израз лица. Седите усправно, не превише круто нити превише опуштено. Ваше тело говори и онда када тога нисте свесни. 

Detaljnije
Најчешћа питања која постављају послодавци и правила како на њих да одговорите
  • 10.03.2022

Најчешћа питања која постављају послодавци и правила како на њих да одговорите

Неки истраживачи наводе да се на сваком интервјуу постави 26 питања плус 6 непријатних, а једина разлика је да ли ће се поставити сва питања или само нека од њих.

Потребно је да у најкраћим цртама представите своје образовање, искуства и способности и доведете их у везу са захтевима радног места за које конкуришете.

Detaljnije