Kontakt | O nama | Za poslodavce | Tražim posao

Značajno povećati minimalne zarade

Značajno povećati minimalne zarade

Visina minimalne plate je za Narodnu stranku prvorazredno etičko i socijalno pitanje jer trenutni iznos ugrožava osnovnu egzistenciju velikog broja zaposlenih i njihovih porodica. Minimalna plata danas nije dovoljna za osnovnu hranu i energente a kamoli za druge potrebe i život dostojan čoveka, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

U saopštenju se dalje navodi:

Ekstremno niske minimalne zarade, koje su na mesečnom nivou višestruko manje od nedeljne zarade u većini zemalja Evrope, su i ekstremno ponižavanje sopstvenog naroda i zbog toga država mora administrativno da ih značajno podigne.

Ekonomski gledano, velika je zabluda da će jeftina radna snaga privući strane investitore. Da su niske nadnice razlog seljenja kapitala, onda bi se kompletna proizvodnja iz Evrope preselila u zemlje sa malim platama. Zato subvencije treba preusmeriti ka domaćoj privredi koje suptituišu uvoz i agraru.

Zbog povećanja minimalne plate, država će poslodavcima nadoknaditi trošak izazvan povećanjem iznosa zarada. Postoji više varijanti kompenzovanja tih rashoda, od ukidanja ili smanjenja poreza na zarade do niza drugih fiskalnih olakšica.

Čini se da bi samo država bila na gubitku, a zapravo bi se desilo sasvim suprotno. Po dohodovnoj formuli, BDP je zbir zarada, amortizacije i profita, pa bi rast plata direktno uticao na rast BDP, naročito, jer je najveći broj zaposlenih u sektoru usluga, gde je dominantan trošak radne snage.

– Više plate bi značile veću tražnju, promet, privrednu aktivnost i veći apsolutni iznos PDV-a. Veći prihodi u budžetu bi sasvim sigurno premašili „štetu“ iznosa olakšica poslodavcima. U srednjem roku, minimalna plata bi postepeno dostizala prosečnu potrošačku korpu, čija visina je i danas na granici zadovoljenja potreba jedne prosečne tročlane porodice – kaže Borislav Borović, predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije.

  • Tags:

Podelite:

Zarade: Čačak zaostaje za republičkim prosekom
  • 26.01.2022

Zarade: Čačak zaostaje za republičkim prosekom

Prosečna neto zarada u Srbiji u novembru prošle godine iznosila je 69.136 dinara, što je u poređenju sa istim mesecom 2020. predstavljalo rast od 13,5 odsto nominalno i 5,6 odsto realno, objavio je Republički zavod za statistiku.

Medijalna neto zarada za novembar 2021. iznosila je 51.782 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do tog iznosa.

Detaljnije
Radnici u Srbiji rade najviše u Evropi
  • 21.01.2022

Radnici u Srbiji rade najviše u Evropi

Najnoviji statistički podaci pokazuju da radnici u Srbiji rade najviše u Evropi! Prema Eurostatovim proračunima u nekim evropskim zemljama prosečno radno vreme iznosi i manje od 32 sata nedeljno, dok radnici u Srbiji na poslu provede po 43,5 sati nedeljno. Ovi podaci ne obuhvataju dodatne poslove za koje znamo da predstavljaju dodatni izvor prihoda za veliki broj radnika koji su potplaćeni na redovnom poslu.

Detaljnije