Kontakt | O nama | Za poslodavce | Tražim posao

Svetlana je vozila i tovarila šlepere, sada ima svoju firmu

Svetlana je vozila i tovarila šlepere, sada ima svoju firmu

Svetlana Milovanović je već 24 godine u privatnom biznisu i to u građevini. Počela je uz težak fizički rad i napor, bavila se sekundarnim sirovinama, pa je čak istovarala i utovarala šlepere sa gvožđem i armaturama. Danas, ona u Priboju ona ima porodičnu građevinsku firmu u kojoj radi zajedno sa sinom i suprugom.

„Sada sam sama svoj gazda, ali put do uspeha je bio mukorpan. Počela sam na najtežim fizičkim poslovima sa sekundarnim sirovinama. To je za jednu ženu nepojmljivo, pogotovo u sredini kao što je Priboj“, priča Svetlana.

Ona se priseća kako joj je kum koji je radio u nikšičkoj Železari predložio da počne biznis. Šleperima je odnosila velike količine gvožđa za otkup, a kao kompenzaciju je vraćala betonske armature. Tek što se završio rat u Hrvatskoj, pa je naša sagovornica šleperima odnosila i uništene tenkove i sanitetska vozila.

„Ja sam učestvovala na licitacijama i otkupljivala uništene tenkove, suprugu je propala firma, pa mi se i on pidružio. Namuči se čovek, dešavalo mi se i da prespavam u vozilu, premorena. Otkud žena među fizikalcima i prevoznicima sekundarnih sirovinama pitao bi se svako s kim sam se tih godina sretala u poslu a koliko je to zaista bilo netipično potvrđuje i to što je crnogorski DB pitao – ko je ova žena. Tada nisam imala ni novac ni svoju firmu. Kada su me pitali šta nudim, odgovarala sam – dobru volju“, priseća se nekih ranijih dana koji su je na kraju kroz muku doveli do uspeha.

„Jedan dan sam mnogo istovarila gvožđa ,tri-četiri šlepera. Tada mi je jedana direktor u Železari rekao – Svetlana, kada prođe neko vreme, nećeš se sećati koliko si gvožđa dopremila, samo ćeš se sećati lepih trenutaka. I zaista je tako“, Svetlana zrači optimizmom.

„Bila sam žena za kamionom i ispred kamiona, Danas sam stigla do toga da imam svoju lepu porodičnu firmu, koja se bavi građevinom – radimo i preko granice. Imam dva sina, jedan je otvorlo svoju firmu, ali svi smo tu“, zadovoljna je Svetlana.

Zanimalo nas je i kako je to biti žena u potpuno muškom poslu, da li joj je to predstavljalo prepreku?

„Nisam se sa ženama nikada družila, a nisam ni mogla radeći ovaj posao – bila sam jedina žena. Meni je to uvek bio izazov, ja volim velike stvari. Nisam tip koji se zadovoljava sitnim stvarima“, tako sebe definiše i opisuje.

Bilo je i teških situacija – pala je sa visine od tri metra i povredila kuk i kičmu. Lekari su mislili da će ostati nepokretna.

„Potreban je i izazov. Moraš da budeš uvek ubeđan da ćeš uspeti, šta god da radiš moraš da veruješ da će taj uspeh doći. Potreban je i rad. Moraš prvo da uzoreš njivu, da posadiš, da ti rodi, pa tek onda da ubereš“, zaključuje naša sagovornica.

Podelite:

Strani vlasnici brzo prihvataju poplitiku malih plata
  • 18.01.2022

Strani vlasnici brzo prihvataju poplitiku malih plata

Zoran Stanić, novi predsednik Granskog sindikata metalaca „Nezavisnost“ izjavio je da je dobro organizovan sindikat moćna mora za poslodavca i da zato sindikati u Srbiji već decenijama deluju u ne baš prijateljskom okruženju.

Detaljnije
Zarade: Čačak zaostaje za republičkim prosekom
  • 26.01.2022

Zarade: Čačak zaostaje za republičkim prosekom

Prosečna neto zarada u Srbiji u novembru prošle godine iznosila je 69.136 dinara, što je u poređenju sa istim mesecom 2020. predstavljalo rast od 13,5 odsto nominalno i 5,6 odsto realno, objavio je Republički zavod za statistiku.

Medijalna neto zarada za novembar 2021. iznosila je 51.782 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do tog iznosa.

Detaljnije