Kontakt | O nama | Za poslodavce | Tražim posao

Златна правила интервјуа

Златна правила интервјуа

На сва питања одговарајте у позитивном тону, директно, прецизно, не правите дигресије. Избегавајте да  критикујете претходни посао, послодавца или шефа. Будите спремни да говорите о себи, али се трудите да не доминирате интервјуом. Трудите се да слушате активно и пажљиво: важно је шта је послодавац рекао, као и на који начин је то рекао (пратите његове реакције). Током читвог интервјуа  трудите се да делујете ведро, самопоуздано, оптимистично и не заборавите на осмех.

 

КАКО СЕ ОБУЋИ ЗА РАЗГОВОР ?

 

Запамтите да ће се о вама у великој мери судити по томе како изгледате. Због тога не потцењујте моћ првог утиска који послодавац стиче на основу вашег изгледа: некада је он важнији од ваших стварних способности.

Одлучите се и одаберите шта ћете обући бар један дан унапред. Обавезно изаберите чисту и испеглану одећу. Обратите пажњу на детаље у облачењу. По томе колико сте педантни испитивач оцењује колико ћете бити ревносни и прецизни при извршавању радних задатака.

 

ПРЕПОРУЧЉИВ ИЗГЛЕД ЗА МУШКАРЦЕ:

 

  • чиста, уредна, испеглана одећа
  • избријано лице и уредна фризура
  • избегавајте свако претеривање у свом изгледу
  • распитајте се како се људи на том радном месту облаче

 

ПРЕПОРУЧЉИВ ИЗГЛЕД ЗА ЖЕНЕ

 

  • уредна коса и нокти
  • дискретна шминка и неупадљив парфем
  • једноставан накит и остали детаљи

 

ПОНАШАЊЕ ТОКОМ РАЗГОВОРА

 

Мишљење о вама послодавац формира чак пре него што сте изговорили прву реченицу и одговорили на прво постављено питање. Можете се узалуд трудити да дате исцрпне одговоре на питања, када сте негативно оцењени на основу изгледа, става, осмеха или нервозног погледа. Треба да знате да неадекватно понашање, невербални наступ и говор тела могу да вам знатно смање шансе за запослење.

При уласку у канцеларију важно је да љубазно поздравите домаћина. Уђите са осмехом на лицу уз кратко пословно руковање. Обратите посебну пажњу на руковање - нека вам руке буду суве и топле, а стисак ни превише лабав ни превише чврст. Питајте за место где је слободно да седнете.

Током разговора најважније је да „осетите“ испитивача односно да препознате начин на који вам се обраћа и трудите се да на сличан начин одговарате. Трудите се да током читавог разговора оставите утисак пажљивог и пријатељски расположеног саговорника. Не показујте да журите, не питајте колико ће интервју да траје, не будите нестрпљиви.

Podelite:

Интервју за запослење
  • 23.02.2022

Интервју за запослење

Интервју за запослење је систематски и циљано вођени разговор између лица које тражи посао и послодавца.

Могли бисмо рећи да је то обичан, озбиљан пословни разговор на коме су послодавац и лице које тражи посао једнаки. У таквом разговору комуникација треба да буде двосмерна, отворена и пријатељска пословна дискусија у којој и послодавац и лице које тражи посао имају свој циљ.

Detaljnije
Невербална комуникација
  • 28.02.2022

Невербална комуникација

Други о нама стварају позитивно или негативно мишљење већ након првих 20 секунди сусрета. Након тога, имамо још само пет минута да потврдимо или оповргнемо први утисак.

Како створити повољан први утисак? 

Detaljnije