Kontakt | O nama | Za poslodavce | Tražim posao

Više od 30 žena dobilo otkaz

Više od 30 žena dobilo otkaz

Više od 30 žena u Čačku pred sudom traži pravdu jer smatraju da su nezakonito dobile otkaze ili da im nisu isplaćivane zarade i prinadležnosti predviđene zakonom. Javnost podseća da se radi o domaćim i inostranim firmama koje su dobile velike subvencije za zapošljavanje, a da nema odgovora da li se i koliko pridržavaju svojih ugovornih obaveza.

Desetine radnika ostalo je bez posla u Forverku. Među otpuštenima se našla i majka dvoje male dece Ivana Zarić kojoj je otkaz stigao poštom za vreme bolovanja na kome je bila zbog koronavirusa.

“Dosta je primera kao ja. Ne kažem da sam nezamenljiva, ali dosta radnika ćuti jer se plaše. Prosto nemaju drugi posao jer je situacija u Čačku takva da budeš srećan da imaš uopšte neki posao. Nemaš soluciju da biraš, da se opredeliš za nešto što ti odgovara”, kaže Ivana Zarić.

Fabrika se povodom otkaza nije oglašavala, a to nije učinio ni grad koji je besplatno nemačkom investitoru na korišćenje ustupio 14 hektara zemljišta nekadašnjeg hipodroma, kao ni država koja je dodelila velike subvencije, 10.000 evra po radnom mestu.  Pokušaji opozicije da dobiju informacije da li se poštuju ugovorne obaveze za sada ne daju rezultate.

“Svakako nećemo od toga odustati. Štitićemo interese grada, sugrađana, svih nas. U članu 7 ugovora, sva tri pravna lica Forverka krajem 2021. godine treba da imaju 545 zaposlenih lica ukupno. Svedoci smo da su u oktobru, novembru, decembru pljuštali otkazi  u Forverku”, podseća Violeta Marković iz Narodne stranke.  

Ništa bolje nisu prošle žene i u domaćoj tekstilnoj fabrici Velteks koje takođe pravdu traže na sudu zbog otkaza, ali i neisplaćenih zarada i doprinosa.

“One u početku nisu smele da se suprostave jer poslodavci računaju na njihovu neukost, naivnost, da nisu materijalno sposobne da se njemu odupru, da nađu advokata. Međutim, ja to radim bez naknade jer stvarno želim da isteram pravdu. One su u jako lošoj materijalnoj situaciju, nadniče i rade razne poslove kako bi preživele”, kaže Milan Stanojević, advokat koji zastupa radnice Velteksa i Forverka.

Zanimljivo je da ni u jednoj fabrici ne postoji sindikat koji bi štitio prava radnika, čak ni u onim firmama koje dolaze iz Zapadne Evrope, niti to država zahteva od njih. Pokušaji državnog sindikata da se ovakvi problemi rešavaju kroz lokalni socijalno-ekonomski savet nisu urodili plodom zbog otpora privrednika, pa radnicima ostaje jedino sud.

Podelite:

Nastavlja se partnerstvo Nemačke razvojne saradnje i Ministarstva za rad
  • 08.03.2022

Nastavlja se partnerstvo Nemačke razvojne saradnje i Ministarstva za rad

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja potpisalo je, zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, novi Sporazum o realizaciji projekta tehničke saradnje sa programom Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvojˮ (PME). Ovo je treći u nizu ovakvih sporazuma i predstavlja nastavak uspešne saradnje Ministarstva sa ovim Programom.

 

Detaljnije