Kontakt | O nama | Za poslodavce | Tražim posao

Интерпретација невербалне комуникације

Интерпретација невербалне комуникације

ПОГЛЕД

 

Током разговора саговорника гледајте у очи. Ако вам је незгодно или непријатно, гледајте саговорника у корен носа чиме ћете постићи ефекат као да га гледате у очи. Не претерујте са директним погледом (не „буљите“ у саговорника) у тој мери да изгледате агресивно. Не избегавајте контакт очима, изгледаће да сте несигурни или да лажете. Истините изјаве обично се дају уз поглед очи у очи који је дуг барем 3 секунде. Повремено гледајте у руке саговорника, посебно када гестикулира.

 

ИЗРАЗ ЛИЦА

 

Израз лица кога често нисте ни свесни, од велике је важности за успех на разговору. Ваш израз лица не сме бити строг нити наглашене гестикулације - пожељан је благ израз лица. Током разговора пожељно је да осмехом остварите контакт и комуникацију. Гестови као што су превртање очима, набирање чела, подизање обрва, подругљиво смејање нису препоручљиви.

 

ДРЖАЊЕ

 

Седите усправно, не превише круто нити превише опуштено, на ивицу столице. Пожељно је да док седите будете лагано нагнути према испитивачу. Није пожељно да се клатите на столици, нити да се лежерно „завалите“. Руке треба држати испред себе, на наслону столице или у крилу.

 

ГЕСТОВИ

 

Ваше тело говори и онда када тога нисте свесни. Због тога је важно да упознате тај говор и да знате који се то гестови негативно тумаче и да покушате да их елиминишете односно да оне позитивне гестове нагласите.

 

Позитивни гестови

 

ОТВОРЕНОСТ - климање главом, осмехивање, отворени дланови,  откопчавање сакоа при седању (код мушкараца)

ИНТЕРЕСОВАЊЕ - раширене зенице, глава благо нагнута на страну  уз повремено климање главом, горњи део тела окренут ка особи која нас интересује, придржавање браде шаком једне руке

САМОПОУЗДАЊЕ - гледање саговорика право у очи, нагињање назад при седењу, склопљени дланови  (положај сличан молитви)

 

Негативни гестови

 

НЕПОВЕРЕЊЕ - мрштење, руке прекрштене преко груди, стезање  песница, додиривање носа, спуштање погледа,  повлачење уназад, спуштена брада

НЕРВОЗА - поправљање кравате или мараме, тапкање ногом по поду, окретање прстена или његово скидање и поновно стављање, чешкање по глави, грицкање ноктију, држање  оловке у устима, пушење, прочишћавање грла, играње прстима, додиривање косе

Podelite:

Невербална комуникација
  • 28.02.2022

Невербална комуникација

Други о нама стварају позитивно или негативно мишљење већ након првих 20 секунди сусрета. Након тога, имамо још само пет минута да потврдимо или оповргнемо први утисак.

Како створити повољан први утисак? 

Detaljnije
Врсте интервјуа
  • 07.03.2022

Врсте интервјуа

Подразумева да имате довољне професионалне и образовне квалификације за понуђени посао. Послодавац жели да оцени како се „уклапате“ у постојећу структуру и амбијент фирме. Ваш основни циљ је да детаљно представите како ваше квалификације, искуства и способности могу користити фирми.

Detaljnije